RFID (Radio-frequency identification) : Radyo frekansı ile kimlik tanımlaması diye Türkçe’ye çevirebiliriz galiba. Adından da anlaşıldığı üzere radyo frekansı ile haberleşen sistemlerdir. Frekans söz konusu olduğu içinde belirli Hz değerlerinde iletişim sağlanmaktadır. Standart olarak ise kısa mesafeli (5-15 cm) okuma için 125kHz veya 13,56MHzfrekansları kullanılmaktadır. Belirlenen frekans değerleri dünya standartlarına uygun olarak yapılmaktadır. Kartlı geçiş sistemlerinde, personel kontrol sistemlerinde veya kart ile otomasyon sistemlerinde yaygın olarak 13,56 MHz kullanılır.
Sistem Gereksinimleri :

  • RFID Etiket

Uygulama alanlarına göre farklılıklar gösterebilen çeşitleri olmakla beraber içerisinde gömülü olarak bulunan mikroişlemci vardır. Farklı protokoller için veya kapasite farklılığı için bir çok çeşidi mevcuttur. Örnek vermek gerekirse mifare standart,1k,4k vb. RFID etiketlerde kendi arasında 3 kısımdan oluşur. Bunlar aktif, pasif ve yarı pasif’dir. Bu ayrımın yapılmasında en önemli kriter RFID etikeltlerin enerjilenme prensibidir. Pasif RFID etikeleri master-slave çalışma gibi düşünürsek slave konumundadır daima. Master olan ise pasif etikete enerji gönderen RFID okuyucudur. Dışarıdan enerji gereksinimine ihtiyaç duymadığı için maliyet olarak ucuzdur. Örnek vermek gerekirse öğrenciilerin kullandığı otubüs kartları veya öğrenci kimlik kartları pasif etikettir.

RFID_Passive_tag

Aktif etiket ise kendi içerisinde güç kaynağı bulundurduğundan daima slave konumunda olmaz. Uygulamanın türlerine göre master modda çalışır. Çift taraflı veri gönderimine uygundur. Fiyat analizi yaparsak ise pasife göre biraz daha pahalıdır. Bunun sebebi ise hem güç kaynağına ihtiyaç duyması hem de üzerlerinde kullanılan mikroişlemcilerin özel olmasıdır. Örneğin ti’nin CC110L aktif RFID sistemler için tasarlanmış 434 MHz seviyesinde iletişime olanak sağlayan bir entegredir.

aktif-tag

Yarı pasif etiket veya yarı aktif etiket ise bu iki etiketin arasında kalan bir geçiş etiketi mahiyetindedir.

  • Anten

Radyo dalgasının yayılmasını sağlayan ve etiketelerin okunması için gerekli sinyal değerlerini taşıyan elemanlardır. Bulundukları konuma, pozisyona, fiziksel yapılarına göre devrede farklı etkilere sahip olurlar.

RFID_Design_01_800_600px

  • RFID Reader/Writer

Sistemin en önemli parçası olup radyo dalgalarını modüle veya demodüle ederler. Bilginin belirli bir düzene göre aktarılması, sinyallerin işlenmesi ve etiketten gelen sinyali çözümleyerek dijital veri haline getirmesi bu katman tarafından yapılır. RFID modüllerin uygulama alanlarına göre bir çok farklı çeşidi olmakla beraber her bir modülünde kendine has kodlama protokolü vardır. Bu protokollerin hazırlanması için üretici firmanın entegreler için verdiği veri sayfalarına bakmak yeterlidir.
Kullanım Alanları :
RFID teknolojisi pek çok alanda kullanılmaktadır ve gün geçtikçe kullanım alanları da artmaktadır. Bazı kullanım alanları sıralanmıştır:

– Otomasyon

– Eğitim

– Müzecilik

– Gıda

– Evcil Hayvan ya da Hayvan Takibi (Üretimde Kullanılan Hayvanlar İçin)

– Hasta Takibi ( Akıl Hastaları ya da Alzeimer Hastaları İçin)

– Bebek Takibi (Yenidoğan Ünitesi İçin)

– Bavul Takibi (Havaalanlarında)

– Alışverişte ya da Ödeme Noktalarında

– Otomatik Geçiş Noktalarında

Etiketler: , ,